Oud-deelneemster Aniek Oving

Deze foto is genomen in Thailand waar ik in mijn tussenjaar ben geweest.

Tijdens de Expeditie zijn we zoveel bezig geweest met studiekeuze en zelfreflectie, dat dat mij echt geholpen heeft. Aan het begin gaf ik mezelf met betrekking tot mijn studiekeuze een 5, ik wist het echt nog niet. Gaandeweg, vooral ook door de test, ontdekte ik welke richtingen ik interessant vond. Ik heb meerdere opleidingen onderzocht en ben vervolgens naar open dagen gegaan.
Ook Expeditie reisgenoten dachten met je mee waardoor er nieuwe inzichten kwamen.

Het reflecteren op jezelf vond ik soms best heel lastig en confronterend. Het hielp wel heel erg om erachter te komen wie je bent en wat maakt dat jij bent wie je bent. Door de Expeditie ben ik een stukje zelfverzekerder geworden, het heeft me laten zien waar ik goed in ben, hoe ik overkom op anderen wat mij tegenhoudt.

Expeditie Noord heeft mij ook meerdere keren ‘out of my comfort zone’ gehaald. Onder andere door theater en presenteren. Hierdoor heb ik wel geleerd dat je soms gewoon iets moet doen zonder er teveel over na te denken. Dit blijft overigens nog wel een leerpuntje voor mij. De groep heeft hierbij zeker geholpen. Ik voelde me op mijn gemak, we steunden en hielpen elkaar en dat was erg fijn.

Ook de bedrijfsbezoeken waren nuttig en leuk. Je mocht zelf eentje regelen en de andere werd geregeld. Zo heb ik meegelopen bij een voedingsassistent in een ziekenhuis, om me zo meer te oriënteren op het omgaan met mensen en voeding. Hierdoor heb ik geleerd dat de zorg bij me zou kunnen passen. Het georganiseerde bedrijfsbezoek was bij een reclamebureau. Dit vond ik heel interessant. Het schrijven en maken van campagnes, posters, logo’s, huisstijlen en concepten. En natuurlijk ook een stukje marketing, onderzoek en ondernemen.

Als ik terugkijk op mijn eigen Expeditie Noord heb ik wel een paar tips voor mensen die ook moeite hebben met het maken van een studiekeuze:

 

  • De allerbelangrijkste is, volg je gevoel, volg je hart. Alleen jij zelf weet wat bij jou past, wat jij je zelf ziet doen en waar.
  • Kijk goed naar wat erbij jou past als persoon. Ben je creatief? Ben je sportief? Of ben je zorgzaam? Ieder persoon heeft andere eigenschappen waar meerdere studies bij passen.
  • Het is belangrijk om goed onderzoek te doen en studies te vergelijken. Vergelijk ook verschillende hogescholen met elkaar
  • Open dagen zijn ook echt aan te raden. Je krijgt dan een impressie van de sfeer en je kan meer informatie krijgen over de opleidingen zodat jouw keuze een stukje makkelijker kan worden.

Als laatste wil ik nog even zeggen dat ik het echt naar mijn zin heb gehad bij Expeditie Noord. Vooral met de groep. Het was zo ontzettend gezellig met iedereen. Elke week weer lachen en met zijn allen naar de Albert Heijn in de pauze, samen bowlen… Naar mijn idee kon iedereen wel zichzelf zijn in de groep. Een veilig gevoel. Ik ga iedereen wel echt missen en ik wens iedereen uiteraard het beste met hun studiekeuze en toekomst.

‘Just because it’s hard doesn’t mean it’s impossible. You can do it.’

P.S. Ik heb verschillende open dagen en meeloopdagen gedaan waardoor ik enthousiast werd voor de studie communicatie en erachter kwam dat deze het beste bij mij past. In september start ik met studeren, ik heb er zin in!